annaohlund_DSC3114

Mera Gudauri

Kletade ihop ett litet resereportage till InspireUs om Georgien och Gudauri.

 

Resa
8 timmar från Stockholm till Tblisi via Istanbul med Pegasus airlines (ja dom har en häst med vingar som logga) kostar typ 1500kr. Skidbagaget önskar man att man kunde lämna hemma för det dubblar biljettpriset. Från huvudstaden Tblisi bokar man transfer eller taxi till skidorten Guaduri.
Boende
Finns allt mellan lada och lyxhotell, välj själv om du vill slagga med getter eller rika, feta ryssar.
Åkning
Grym potential, men kolla för guds skull upp hur du tar dig tillbaka om du väljer att åka åk som inte leder tillbaka till systemet! Lifta är lite svårare än man kan tro, och man kan lätt tvingas knata många kilometer för att komma tillbaka till byn. Själv tyckte jag att 7 var lämpligt antal.,..
Mat
Ät allt! Även hjärna, mage och lever och allt annat knas du hittar på menyn, du kommer bli förvånad över hur fantastiskt välsmakande maten är. Dessutom gör det inte så mycket om man råkar beställa in något man inte gillar när rätterna kostar runt 20kr st.
Dryck
Drick rött vin! I Georgien odlar man Saperavi, en druva som ger ett fruktigt men relativt strävt vin till det fina priset av cirkus 20kr litern på restaurang.

Afterski
Börjar när liften öppnar, och om man blundar och låter solen värma i ansiktet kan man lätt glömma att man är på berget och snarare tro att man befinner sig på en partyö iklädd bikini..
Span
Rätt torrt och tråkigt på den fronten, överviktiga ryssar i speedos på SPAt går bort alla dagar i veckan, oavsett hur stenrika dom är. Tyvärr.
Säsongare
Icke existerande folkgrupp. Eller okej, det finns en handfull georgier från huvudstaden som jobbar på de hippa backrestaurangerna och hotellen men det är allt. Man åker hit på semester, inte för säsong.
Kultur
Mycket musik, grymt käk, trevliga danser! Folket är mysigt och tillmötesgående, men kör bil och åker skidor helt utan kontroll och säkerhetstänk.
Märkligheter
Språket i skrift är vackert men totalt oläsligt, språket i tal är även det helt obegripligt men mkt av det dom säger kan misstolkas som "Carro" och det är ju himla trevligt att höra sitt namn överallt.
Polisens uppgifter är högst oklara men att hänga fullt uniformerade i skidområdet verkar vara en viktig del i deras arbete, så även att alltid köra med blinkljuset på, oavsett ärende.

 

Det är knasigt men otroligt härligt! Får du chansen, åk hit!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Mats » Mera Gudauri:  ”Hej Caroline, Hittade ditt resereportage om Gudauri på nätet. Ska till Tblisi i..”

  • ylva » God morgon Istanbul!:  ”Det ser helt underbart ut med yogan i morgonsolen!! Ha en supervistelse i Rumäni..”

  • Carro » En vinnande två!:  ”Tack Peter! Så himla härligt ! Kul att höra ifrån dig och se att du kikar in här..”

  • Peter Wrangel » En vinnande två!:  ”Stort "GRATTIS"!!!!! Super kul :-) Bra kört. Peter.”

  • Peter Wrangel » Sol och pow i Nendaz:  ”Är inte ett dugg avis :-) Hoppas att det funkar bra med knät. Här hemma myser vi..”

Bloggarkiv

Länkar