annaohlund_DSC3114


mod - Glädje - frihet
 

Skapar en av världens bästa skidåkare - caroline strömberg

Foto: Sofia Sörlin 

Caroline Strömberg tävlar i friåkning, tävlingsgrenen av offpistskidåkning. Ett tävlingmoment som går ut på att åka utför branta bergssidor och hoppa utför klippor. Allt i terräng som de tävlande före tävlingsåket endast fått titta på från håll. Förberedelser sker genom att i timmar observera berget genom kikare, på bilder och genom filmer från tidigare tillfällen som berget kan ha blivit åkt. Det är en sport som kräver en otrolig mental styrka och förmåga att fokusera samtidigt som utövarna behöver besitta fysisk styrka för att klättra upp till start, vilket kan ta flera timmar för att sedan prestera max i några få minuter genom att stå klippdropp på upp emot tio meter och hantera pulshöjning på höjder kring 3000meter över havet. 

Friheten att stå på en bergstopp med utsikt i 360grader och blicka ut över bergslandskap är något alldeles, alldeles extra.

Modet som behöver kanaliseras för att lita på sitt val av väg ner från toppen, och för den sakens skull - att ta sig till toppen kan vara en rejäl utmaning bara det, för att vandra på smala bergskammar i pjäxor med skidorna fastspända på ryggsäcken med stup på båda sidor om en kräver en sinnesnärvaro i likhet med meditaion.

Glädjen i att upptäcka nya platser, nya berg och möta människor över hela världen är fullkomlig. "Jag är otroligt stolt över att kunna säga att jag väljer glädje i livet, för att välja skidåkning det är för mig den högsta formen av glädje tillgänglig".